Winorośl (Vitis vinifera) to wieloletnie pnącze o zdrewniałych pędach, uprawiane na całym świecie dla soczystych owoców – winogron. Roślina ta jest podstawą produkcji wina, ale jej owoce spożywane są również na surowo, w postaci suszonych rodzynek czy soków.
Wybór stanowiska
Winorośl najlepiej rośnie na słonecznym, ciepłym i osłoniętym od wiatru stanowisku. Idealnie nadają się południowe i południowo-zachodnie stoki, które zapewniają odpowiednie nasłonecznienie i drenaż.
Wybór gleby
Winorośl preferuje gleby lekkie, przepuszczalne i umiarkowanie żyzne. Najlepiej sprawdzają się gleby piaszczysto-gliniaste o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego (pH 6,5–7,2).
Jeśli szukasz łatwych w uprawie odmian winorośli, warto postawić na te, które są odporne na choroby, przymrozki i nie wymagają intensywnej ochrony chemicznej. Oto kilka polecanych odmian:
Odmiany deserowe (do jedzenia)
Odmiany na wino
Odmiany uniwersalne (do jedzenia i wina)
Termin sadzenia: wczesna wiosna (kwiecień-maj) lub jesień (wrzesień-październik).
Rozstawa: sadzonki powinny być rozmieszczone co 1,2–1,5 m w rzędzie, a między rzędami powinno być ok. 2–3 m.
Sposób sadzenia: sadzonkę umieszcza się w dołku o głębokości 30–40 cm, przysypuje ziemią i obficie podlewa.
Podpory: winorośl wymaga podpór – najlepiej sprawdzają się pergole, trejaże lub druty rozciągnięte poziomo na wysokości 1,5–2 m.
Najczęstszy problem w uprawie winorośli? Niedobór potasu! Objawia się żółtawymi przebarwieniami na liściach, które ciemnieją, zwijają się i zasychają. Nie pozwól, by brak składników pokarmowych osłabił Twoje rośliny!
Sumin OPTYMALNY SKŁAD do winorośli dostarcza wszystko, czego potrzebuje Twoja uprawa.
Stosuj go:
Naturalne wsparcie dla Twoich roślin
Winorośl doskonale reaguje na nawożenie organiczne! Sumin Nawóz Organiczny Granulowany wzbogaci glebę i zadba o zdrowie Twoich krzewów.
Chcesz ograniczyć nawozy mineralne?
Wypróbuj SUMIN Moc Azotu – naturalne bakterie wiążą azot z powietrza, redukując zapotrzebowanie na nawozy azotowe o nawet 50%!
Twoje winorośle mogą paść ofiarą dwóch groźnych chorób grzybowych: mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Jeśli nie zareagujesz na czas, możesz stracić zdrowe liście, a owoce nie dojrzeją lub zgniją.
Mączniak prawdziwy (Uncinula necator)
Objawy:
Rozwiązanie:
Mączniak rzekomy (Plasmopara viticola)
Mączniak rzekomy winorośli jest jedną z najgroźniejszych chorób winorośli.
Objawy:
Jeśli porażeniu ulegną kwiatostany, może dojść do ich zamierania i niezawiązywania owoców. Porażone owoce stają się brązowe i szybciej dojrzewają a następnie gniją. Osłabione przez chorobę krzewy wytwarzają gorszej jakości owoce, co może skutkować kwaśnym smakiem uzyskanego z nich wina. Rozwojowi choroby sprzyja temperatura 20-25°C oraz nadmierne opady.
Jak zapobiegać?
Skuteczna ochrona:
Chabasite 2w1 NA SZKODNIKI I CHOROBY GRZYBOWE – zwalcza grzyby i szkodniki w jednym preparacie!
Szara pleśń winorośli (Botrytis cinerea)
Szara pleśń to jedna z najpoważniejszych chorób winorośli. Może prowadzić do znacznych strat w plonach, osłabiać krzewy i negatywnie wpływać na jakość winogron.
Objawy:
Jak zapobiegać szarej pleśni?
Jak skutecznie zwalczać szarą pleśń?
Switch 62,5 WG
i otrzymuj praktyczne wskazówki oraz porady na temat uprawy i pielęgnacji roślin.
Zajrzyj tutaj
Prywatność
Kontakt
Projekt i wykonanie: Clever Communication