- Kategoria
- podkategoria
- Saletra wapniowa
Saletra wapniowa
- Idealna do nawożenia wiosennego – pierwsza dawka azotu, która działa nawet w chłodnych i suchych warunkach.
- Doskonała dla warzyw i owoców – wspiera wzrost, poprawia jakość plonów i zwiększa odporność roślin.
- Wzbogaca glebę w wapń – niezbędny pierwiastek dla wszystkich upraw, poprawiający strukturę gleby.
Pojemność:
1 kg, 3 kg

Pielęgnacja roślin

Prosta aplikacja
Dlaczego warto wybrać ten produkt?
- Posiada właściwości odkwaszające – szczególnie polecana na gleby zakwaszone.
- Zawiera azot w formie azotanowej – natychmiast przyswajany przez rośliny, nawet w chłodnych warunkach.
- Łatwa w stosowaniu – wygodna forma granulatu zapewnia równomierne nawożenie.
SALETRA WAPNIOWA – NATYCHMIASTOWA DAWKA AZOTU I WAPNIA DLA TWOICH UPRAW!
Saletra wapniowa Sumin to wysokiej jakości, szybko działający nawóz, który dostarcza roślinom azot w formie azotanowej oraz wapń, niezbędny do ich prawidłowego wzrostu i odporności.
15,3% AZOT CAŁKOWITY (N); 14% azot azotanowy; 1,3% azot amonowy
26,4% TLENEK WAPNIA ROZPUSZCZALNY W WODZIE (CaO) (=18,8 Ca)
Choroby fizjologiczne spowodowane niedoborem wapnia:
-
Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora i papryki
brunatne, wodniste plamy na wierzchołkach owoców, prowadzące do ich gnicia. -
Szklistość miąższu jabłoni
polega na gromadzeniu się nadmiaru płynów w komórkach miąższu, co powoduje ich przejrzysty, szklisty wygląd. -
Gorzkie plamistości podskórne jabłek
ciemne, gorzkie plamy wewnątrz miąższu owoców, obniżające ich wartość handlową. -
Tipburn kapusty, sałaty i warzyw kapustnych
nekroza brzegów liści, powodująca ich zasychanie i brązowienie. -
Pękanie owoców czereśni i wiśni
osłabione ściany komórkowe powodują pękanie skórki podczas wzrostu owoców. -
Martwica liści truskawki
brązowienie i zamieranie brzegów starszych liści, co prowadzi do osłabienia rośliny.
Dawkowanie i sposób nawożenia Saletrą wapniową:
Drzewa owocowe (jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie, śliwy)
1,5-2,5 kg na 100 m² – przed lub na początku kwitnienia.
1-2 kg na 100 m² – na początku wzrostu owoców.
Krzewy owocowe (malina, porzeczka, truskawka)
1,5-2 kg na 100 m² – po wytworzeniu pąków kwiatowych.
1-1,5 kg na 100 m² – pod koniec kwitnienia, na początku wzrostu owoców.
Warzywa kapustne (zapobieganie tipburn – nekrozie brzegów liści)
1-2 kg na 100 m² – 2-3 tygodnie po wysadzeniu rozsady.
1,5-2,5 kg na 100 m² – w okresie wiązania główek.
Pomidor, papryka (zapobieganie suchej zgniliźnie wierzchołkowej)
1,8-2,4 kg na 100 m² – w czasie całego sezonu wegetacyjnego.
Ziemniaki wczesne
1-1,5 kg na 100 m² – po wytworzeniu pokroju krzaka.
drzewa i krzewy owocowe, warzywa kapustne, pomidor, papryka, ziemniaki

Gdzie stosujemy?
drzewa i krzewy owocowe, warzywa kapustne, pomidor, papryka, ziemniaki
Dawkowanie
1-2,5 kg/100 m²
Kiedy stosować?

Kalkulator dawkowania
Przygotowaliśmy kalkulator, dzięki któremu w 30 sekund dowiesz się, jaką ilość nawozu środka biobójczego, itp. potrzebujesz do przygotowania roztworu i oprysku roślin.


Porady ogrodnicze
Odkryj sprawdzone sposoby na pielęgnację roślin, warzyw i owoców – zadbaj o swój dom i ogród jak nigdy dotąd!
Informacje
Opakowanie
1 kg, 3 kg
Dystrybutor
„Sumin” D. Czabańska, W. Czabański i Wspólnicy Sp. j.
Świerkówki 15a
64 – 605 Wargowo
www.sumin.com.pl
tel. 61 297 26 00
E-mail: sumin@sumin.pl
Powiązane produkty
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa.
Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.