Parch dyniowatych to choroba grzybowa, która stanowi poważne zagrożenie dla upraw, ponieważ bezpośrednio atakuje owoce, drastycznie obniżając ich jakość i ilość. Rozwojowi choroby sprzyja chłodna i wilgotna pogoda, zwłaszcza częste opady deszczu.
Chorobę wywołuje grzyb Cladosporium cucumerinum, który zimuje na resztkach roślinnych w glebie oraz na nasionach. Patogen może przetrwać w podłożu nawet 2-3 lata, dlatego tak ważna jest profilaktyka. Do infekcji dochodzi w warunkach wysokiej wilgotności i w umiarkowanych temperaturach (optymalnie 17-25°C).
Jak sama nazwa wskazuje, choroba poraża rośliny z rodziny dyniowatych. Najbardziej podatne na infekcję są:
Symptomy choroby mogą występować na wszystkich nadziemnych częściach rośliny, jednak najbardziej charakterystyczne i szkodliwe są te na owocach.

Walka z parchem opiera się głównie na konsekwentnej profilaktyce. Metody chemiczne są uzupełnieniem i stosuje się je zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach.
Parch dyniowatych to choroba, ale dobry ogrodnik przede wszystkim pielęgnuje swoje warzywa. Zajrzyj zatem do szczegółowego poradnika o uprawie ogórków oraz poradnika uprawy dyni.
oraz dołącz do
zadowolonych ogrodników i otrzymuj praktyczne wskazówki.