Bazylia (Ocimum basilicum) to jednoroczna roślina zielarska z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Jest ceniona za intensywny aromat i właściwości kulinarne oraz lecznicze. Pochodzi z tropikalnych rejonów Azji i Afryki, ale świetnie rośnie w ogrodach oraz doniczkach na parapetach.
Charakterystyczne dla bazylii są owalne, jasno- lub ciemnozielone liście, które wydzielają silny zapach. Roślina osiąga od 30 do 60 cm wysokości. W okresie letnim zakwita, wytwarzając drobne białe, różowe lub fioletowe kwiaty.
Bazylia jest popularnym ziołem w kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i wielu innych. Oprócz walorów smakowych ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspomagające trawienie.
Stanowisko
Gleba
Podlewanie
Siew i rozmnażanie
Pielęgnacja
Uprawa w doniczce
Bazylia występuje w wielu odmianach, które różnią się smakiem, kolorem liści i zastosowaniem.
Najpopularniejsze odmiany:
Choroby
Szara pleśń (Botrytis cinerea)
Mączniak prawdziwy
Fuzarioza
Szkodniki
Mszyce
Przędziorki
Ślimaki
Bazylia to niezwykle aromatyczna i wszechstronna roślina, która doskonale sprawdza się w kuchni. Dzięki łatwej uprawie i dużej liczbie odmian można cieszyć się jej smakiem przez cały rok – zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na parapecie. Aby zapewnić zdrowy wzrost, warto pamiętać o odpowiednim stanowisku, podlewaniu i regularnym przycinaniu.
i otrzymuj praktyczne wskazówki oraz porady na temat uprawy i pielęgnacji roślin.
Zajrzyj tutaj
Prywatność
Kontakt
Projekt i wykonanie: Clever Communication