Szara pleśń to jedna z najpospolitszych chorób grzybowych na świecie, atakująca setki gatunków roślin, w tym bardzo chętnie ogórki. Jest szczególnie groźna w uprawach pod osłonami (szklarnie, tunele) oraz w chłodne i deszczowe lata. Rozwija się błyskawicznie w warunkach wysokiej wilgotności, prowadząc do gnicia owoców i zamierania całych roślin.
Chorobę wywołuje grzyb Botrytis cinerea, który jest patogenem „słabości”. Oznacza to, że najczęściej wnika do rośliny przez uszkodzone tkanki (np. po cięciu, ataku szkodników) lub przez obumarłe części, takie jak opadłe kwiaty. Wysoka wilgotność powietrza (powyżej 90%) i słaba cyrkulacja to idealne warunki do rozwoju tej choroby.
Grzyb Botrytis cinerea jest polifagiem, co oznacza, że ma bardzo szeroki zakres żywicieli. Poza ogórkami, bardzo często poraża:
Objawy są bardzo charakterystyczne i łatwe do zidentyfikowania.

Kluczem do sukcesu jest niedopuszczenie do powstania warunków idealnych dla rozwoju grzyba.
Rozpoznanie zagrożenia to pierwszy krok. Jeżeli masz wątpliowści, czy Twoje ogórki są zdrowe, przeczytaj nasz szczegółowy przewodnik po chorobach ogórków.
oraz dołącz do
zadowolonych ogrodników i otrzymuj praktyczne wskazówki.